Loading...
Детска градина "Осми март" - гр. Пловдив
Авторска програма "Детство под тепетата"
ДГ "Осми март" представя Авторска програма "Детство под тепетата". Тя се базира на текстовете на Закона на предучилищното и училищно образование, Наредба № 13 от 21.09.2016 г. за гражданското, здравното, екологичното и интеркултурното образование, Наредба № 5 от 03.06.2016 г. за предучилищното образование, разработена е в съответствие със Стратегията и  Програмната система на ДГ „Осми март”. 

Основанията за избора и разработката на областта на действие на тази Програма е разбирането за необходимостта децата да придобият комплекс от знания, умения и отношение към заобикалящия ни свят и конкретно към града, в който живеем чрез съвременни педагогически стратегии, техники подходи и методи в условията на прилагане на интердисциплинарен комплекс. Взаимодействието се осъществява във всички възрастови групи, интегрирано в допълнителни форми на педагогическо взаимодействие, като самостоятелно ядро към образователно направление „Околен свят“. Авторската програма е  насочена към придобиване на социални, граждански и интеркултурни компетентности и на компетентности, свързани със здравето и поддържането на устойчива околна среда. Специално внимание насочваме към работа с деца със СОП и деца от уязвими групи.
Гост на децата от Четвърта Б група е Васил Кръстев, български футболист, полузащитник, играл за Марица (Пловдив), Сливен, Локомотив (Пловдив), Локомотив (София), Добруджа, Ботев (Пловдив) и Чепинец. В „А“ група има 180 мача и 26 гола. Полуфиналист за купата на страната през 1996 г. с Локомотив (Пд). Бил е треньор на „Гигант“ Съединение и Марица, директор на ДЮШ на родната Марица (Пловдив).

В емоционална среща децата се запознаха магията на футболната игра, основните й елементи и начини за взаимодействие между играчите. В. Кръстев отговори на детското любопитство за началото на своя спортен път с пожелание за нови срещи на спортните терени.
Децата от Трета Г група "Мики Маус" осъществиха онлайн посещение в Детски отдел на Народна библиотека ”Иван Вазов” - най-голямата публична библиотека в България, с огромен принос в опазването на българското културно-историческо наследство. Домакин на онлайн срещата бе библиотекарят Теменужка Панайотова. Тя предложи виртуална разходка из читателската стая и разкри пред децата богатството на книгите. Предложи им забавни игри, пъзели и образователна игротека. Запозна ги с правилата за ползване на библиотечните услуги, с „Молбата на книгата” - да бъде прочетена и върната в изряден вид.
Трета "Г" група "Мики Маус" организира фотоизложба "Пловдив през детските очи" . Уникалните фотоколажи са дело на децата и техните родители, които с желание разказват за любимите забележителности на родния град.
Вълнуваща бе срещата на децата от Четвърта "Б" група с пловдивската писателка Николина Барбутева, която ги потопи във вълшебния свят на детските приказки и ги зарадва с прочит на няколко нейни приказки.
Педагогическият екип на Четвърта "Б" група превърна занималнята в детското заведение в истинско художествено арт-ателие. Малките творци с голямо удоволствие се потопиха в творческата магия на пловдивските художници под тепетата.